ÚJ!!! a Lady Useren

Keresgélő

.htaccess (1) 7 titok (1) adatbiztonság (2) adatmentés (1) ada lovelance (1) adsl (1) adware (1) akarat (1) angol (1) ask (1) augusztus 20 (1) bank (1) biztonság (1) biztonsági szoftver (1) blog (2) blogday (1) blogger (1) blogkereső (1) cd (1) cd lejátszó (1) cél (1) customize (1) design (1) direct to desktop (2) dizájn (1) esélyegyenlőség (1) e mail (1) fájlkezelés (1) fórumkereső (1) gazdagság (1) gerillamarketing (1) gmail (2) google (8) guru (1) gyed (1) gyes (1) gyes mellett (1) hálózat (2) használt (1) ház (1) házassági problémák (1) háztartásgazdaság (2) hírlevél (1) ikea (1) ingyen (1) ingyenes e mail (1) ingyenes szoftver (6) jobb minőség (1) karácsony (1) katasztrófa (2) kávé (1) kémprogram (1) képkereső (1) képminőség javítása (1) keresés (2) kereső (4) keresőoptimalizálás (1) kismamabérlet (1) környezetszennyezés (1) környezetvédelem (1) legó (1) lehallgatás (2) levelezés (1) live (1) marketing (6) mém (1) minőségjavítás (1) mobil (1) mp3 (1) ms word (1) naptár készítő (1) naptár program (1) oktató videó (1) öngól (1) online naptár (1) online vásárlás (2) önmegvalósítás (1) operációs rendszer (2) ördög (1) pc (3) pénz (1) problémamegoldás (13) programozó (1) router (1) rss (2) sablon (1) seo (1) skype (2) spam (3) számítógépes játék (1) személyiségfejlesztés (2) szinonímaszótár (1) szmog (1) szoftverhasználat (2) szótárprogram (1) szövegfordítás (1) szöveggondozás (1) születésnap (1) telefon (1) teljes munkaidőben (1) teszt (1) tréning (1) trójai (1) trükk (2) tudatos élet (3) újrahasznosítás (1) új tárhely (1) ünnep (2) vállalkozó (1) veszélyek (5) vicces (5) videó (4) videókereső (1) videómegosztó (4) videótelefon (1) videó beágyazása (3) webfordítás (1) weblap fordítás (1) weboldal fordítás (1) weboldal készítés (2) windows xp (1) yahoo (2) youtube (4)

Blogfolytatás

http://blog.ladyuser.eu

Lady User

"A processzorok füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább." (Ismeretlen)

PC Fórum hírek

Támogatás

Join My Community at MyBloglog!

Ajándék falónak ne nézd a fogát?

2008.06.10. 15:33 | HGyöngyi | 5 komment

Címkék: adware trójai kémprogram veszélyek direct to desktop

Egy ismert, hazai, online-marketinggel foglalkozó cég legújabb kampányában a feliratkozók számára ingyenes videó oktatóanyagot nyújt. A videók értékes, akár azonnal pénzre váltható marketing és személyiségfejlesztő ötletekkel szolgálnak a cégtől megszokott visszafogottan elegáns felületen. Ahhoz azonban, hogy ezekhez az anyagokhoz hozzáférhessünk egy kis program letöltése szükséges a számítógépünkre. Az én gondjaim, félelmeim itt kezdődnek.

A direct-to-desktop technológia lényege, hogy a küldő fél üzenetei a levelezőrendszereket kikerülve, közvetlenül a felhasználó gépére érkeznek. Ezek az üzenetek HTML oldalként (a kezdők kedvéért: weblapként) nyílnak meg, tartalmazva a szövegen kívül hangot, videót, Flash animációt, hiperhivatkozásokat. Sokkal meggyőzőbb, mint egy text fazonú e-mail.

A Mac esetében nem tudom, hogy fest, mert arra is létezik a programváltozat, de Windows alatt a segédprogram telepítése után kis ikonok jelennek meg a Tálca jobb alsó sarkán lévő értesítési területen. Ezekre kattintva párbeszédpanelen keresztül érhetjük el a számunkra küldött üzeneteket, amelyeknél a küldő megszabhatja, meddig legyenek elérhetők. Mi előre megfogalmazott, de szerkeszthető ajánlólevelet küldhetünk "barátainknak és üzletfeleinknek" a lehetőségről.

Ezt látom a felületen. Hogy a program a háttérben mit működik a gépemen, milyen erőforrásokat foglal le -  egyszerű felhasználóként -, nem tudhatom. Sem azt, hogy milyen adatokat szolgáltat, egyáltalán szolgáltat-e adatokat rólam annak, aki az üzeneteket küldi. Mennyiben kétirányú a kommunikáció? És azt sem látom, hogyan lehetne a működését időlegesen szüneteltetni. (Elhallgattatni el lehet, hogy ne jelezze hanggal az új üzenet érkezését.) Annak még nem jártam utána, hogy mit hagy maga után egy uninstallt követően, de az is érdekes lehet.

Ugyan egy IT menedzsmenttel foglalkozó nemzetközi cég honlapján találtam egy gyorstájékoztatót, amely szerint ez a programocska adware típusú trójai, igaz igen alacsony veszélyeztetési fokkal, de a gépemen lefutatott robotkeresés negatívnak bizonyult. (Az adware - reklámszoftver - olyan szoftver, amely hirdetést jelenít meg a számítógépen. A trójai vagy kémprogram személyes adatok gyűjtésére alkalmas program, amelynek tevékenységét a számítógép tulajdonosa nem tudja ellenőrzése alatt tartani. Azért kém, mert a háttérben bujkál és jelent.)

Több forrásból tudok a vizsgált szoftver telepítését tőlem kérő cég vezetőjének üzleti és civil életben tanusított korrektségéről, tehát nem is feltételezem róla, hogy tudatosan olyasmire kért, ami számomra ártalmas. A probléma mellett azonban nem mehetünk el szó nélkül.

Nem bizalmatlan vagyok, csak óvatos. Ez Magyarországon még ismeretlen - vagy csak én nem tudok róla, és már Mari néni is ezt használja üzletépítéshez? - kommunikációs csatorna. (Angol nyelvterületen 2003-2004-ben jelent meg, azt nem vizsgáltam, mennyire terjedt el. Kérem, akinek van kedve, ossza meg velünk erről az infót!)

Ez a hírdetésmegjelenítő marketingeszköz valószínűleg nem rosszindulatú. Alkalmazásának alapja a tisztességes csere. A felhasználó hasznos tanácsokat kap a cég pedig egy VIP kaput a felhasználóhoz, amely mindig nyitva áll, amennyiben él az internetkapcsolat, amelyen keresztül az üzenő fél bármilyen kampányába bevonhatja hűséges vásárlójelöltjét.
A gondom az, hogy nem tudatták velem megfelelően, hogy mit is csinál ez a program a gépemen.

  • Miért tartod veszélyesnek/veszélytelennek ezt a technológiát?
  • Milyen előnyöket/hátrányokat látsz benne?
  • Te mit gondolsz végig, mielőtt egy program települését engedélyeznéd a gépedre?

Ui.: Hogy ez a bejegyzés megszülethetett, mutatja, hogy én mennyire óvatlan vagyok. Gondolkodás nélkül felengedtem a gépecskémre a segédprogramot, és csak később kezdtem gondolkodni. Ez a program - így hiszem -, nem akar nekem rosszat tenni. De elgondolkodtató, hogy egy értékes ingyenes termék mennyiben altatja el gépóvó éberségünket.

(Foto CC licensszel by GoGap)

A segédprogram neve: Desktop Marketer

A bejegyzés trackback címe:

https://ladyuser.blog.hu/api/trackback/id/tr93513146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.06.10. 22:47:04

Sziasztok!
Elolvastam a posztot, és elmentem a jelzett oldalra, de mivel nem adtam meg ervenyes bankkártya számot, így nem tudtam letölteni. Ha valaki elküldené számomra a programot, szívesen megvizsgálom kozelebbrol.

Egyébként jogos a kétely, "ingyen ebédet még senki nem evett" mondta Abraham Lincoln és igaza volt. Ha az ingyen programnak az az ára, hogy mindent megfertőz, vagy kilop a gépből, inkább nem kell.

Legyen mindenkinek a gépen virusirto, kemprogram irto (peldaul az ingyenes Spyware Terminator es a SpyBot SD) valamint a www.spamblog,hu cimen lehet eldobhato emailcimet is igenyelni, igy nem kell a ketes helyeken az igazi cimunket megadni.

HGyöngyi · http://blog.ladyuser.eu 2008.06.11. 11:34:44

Köszönöm, István, hogy időt szakítottál ránk. Elküldtem, amit kértél, illetve, amit tudtam.
Kíváncsian várom a fejleményeket.

Vidi Rita · http://www.viruskommando.hu 2008.06.11. 18:54:29

Gyöngyi!
A kérdéses progit én is letöltöttem, az István által "szponzorált" nod32 felügyelete mellett.
Semmiféle kockázatot nem jelent, ez olyan, mint az rss olvasók.
(Hogy egyszerűen fejezzem ki magam.)

Én inkább a Counterspy2-t ajánlom az alapvédelem mellé.

Egyébként jobbklikk az értesítési területen lévő ikonra, és exit-tel ki lehet kapcsolni, a futtatás részlegben az msconfig paranccsal megjelenő panelen be lehet állítani, hogy el se induljon (én az rss olvasókkal is ezt tettem, amíg használtam.)

Ha meg marketinges szemmel nézem, akkor kimondottan jó dolog, még az is lehet, hogy egy online tanfolyammal én is kipróbálom:)

HGyöngyi · http://blog.ladyuser.eu 2008.06.12. 00:12:30

Kedves Rita!

Ismét bebizonyosodott, hogy egy fenékkel két lovat... Térden gyerekkel nem lehet bejegyzést írni.

A jobb klikk egy dolog, de az Options-t lenyitva, amit meg is tettem párszor, szóval mindkét panel alján ott virít, hogy Exit, ami - mint tudjuk - a szabaduláshoz vezet. :-(

Marketinges szemmel naná, hogy jó. Ugyanis tényleg ott csilingel, de ha a hangot leveszed, akkor is beúszik a perifériás látómeződbe, és nem lehet nem észrevenni. A küldő fél bármikor, amikor netkapcsolatod van, megszólíthat. Persze, ha galádul ki nem kapcsolod :-)

Az RSS olvasóról írok inkább egy bejegyzést.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.06.12. 10:15:47

Letöltöttem a fájlt, és megvizsgáltam a VirusTotal oldalon:
www.virustotal.com/hu/analisis/96fd2fa597a476105b63cf24a67a8170

Nem mutatott ki rá semelyik program kártevőt (ez nem azt jelenti, hogy biztos nincs benne, csak azt, hogy nagy valószínűséggel tiszta). Ha jól értem Ritát, ráadásul még ki- és be is lehet kapcsolni, ami szerintem pozitívum. Szerintem mégsem volt ez a dolog hiábavaló, pontosan ennyire alaposan kellene mindenkinek körüljárnia, mit telepít fel a gépére, és akkor kevesebb lenne a baj.

Maga az ilyen "ülj a gépnél és gazdagodj" dolog számomra kevésbbé hihető, de nem is ez volt a kérdés. Azért eleinte érdemes mindig kevés adatot megadni magatokról, és csak ha valami biztos, becsületes üzlet, csak utána megadni több személyes információt. Az óvatosság nem butaság. Nem véletlenül van rossz híre a reklámcégeknek, időnként tényleg visszaélnek a jóhiszeműségünkkel.

Ha valaki például tisztességtelen szándékkal emailcímeket akarna gyűjteni, és feladna egy hirdetést: "jól fizető otthon végezhető munka, jelentkezzen adataival, és értesítjük" pár nap alatt többbezer működő címet tudna összegyűjteni :-)
süti beállítások módosítása