ÚJ!!! a Lady Useren

Keresgélő

.htaccess (1) 7 titok (1) adatbiztonság (2) adatmentés (1) ada lovelance (1) adsl (1) adware (1) akarat (1) angol (1) ask (1) augusztus 20 (1) bank (1) biztonság (1) biztonsági szoftver (1) blog (2) blogday (1) blogger (1) blogkereső (1) cd (1) cd lejátszó (1) cél (1) customize (1) design (1) direct to desktop (2) dizájn (1) esélyegyenlőség (1) e mail (1) fájlkezelés (1) fórumkereső (1) gazdagság (1) gerillamarketing (1) gmail (2) google (8) guru (1) gyed (1) gyes (1) gyes mellett (1) hálózat (2) használt (1) ház (1) házassági problémák (1) háztartásgazdaság (2) hírlevél (1) ikea (1) ingyen (1) ingyenes e mail (1) ingyenes szoftver (6) jobb minőség (1) karácsony (1) katasztrófa (2) kávé (1) kémprogram (1) képkereső (1) képminőség javítása (1) keresés (2) kereső (4) keresőoptimalizálás (1) kismamabérlet (1) környezetszennyezés (1) környezetvédelem (1) legó (1) lehallgatás (2) levelezés (1) live (1) marketing (6) mém (1) minőségjavítás (1) mobil (1) mp3 (1) ms word (1) naptár készítő (1) naptár program (1) oktató videó (1) öngól (1) online naptár (1) online vásárlás (2) önmegvalósítás (1) operációs rendszer (2) ördög (1) pc (3) pénz (1) problémamegoldás (13) programozó (1) router (1) rss (2) sablon (1) seo (1) skype (2) spam (3) számítógépes játék (1) személyiségfejlesztés (2) szinonímaszótár (1) szmog (1) szoftverhasználat (2) szótárprogram (1) szövegfordítás (1) szöveggondozás (1) születésnap (1) telefon (1) teljes munkaidőben (1) teszt (1) tréning (1) trójai (1) trükk (2) tudatos élet (3) újrahasznosítás (1) új tárhely (1) ünnep (2) vállalkozó (1) veszélyek (5) vicces (5) videó (4) videókereső (1) videómegosztó (4) videótelefon (1) videó beágyazása (3) webfordítás (1) weblap fordítás (1) weboldal fordítás (1) weboldal készítés (2) windows xp (1) yahoo (2) youtube (4)

Blogfolytatás

http://blog.ladyuser.eu

Lady User

"A processzorok füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább." (Ismeretlen)

PC Fórum hírek

Támogatás

Join My Community at MyBloglog!

Kismamabérlet, juhéé - OFF blog

2008.08.27. 07:19 | HGyöngyi | 156 komment

Címkék: esélyegyenlőség gyed gyes kismamabérlet háztartásgazdaság teljes munkaidőben gyes mellett

... avagy adnak, fogadd el, ütnek, szaladj el!

Mert jó, hogy végre van. Mégha csak Budapesten és Debrecenben is. De kinek is van?

A kisgyerekes havi bérlet igénybevételére jogosult a lakcímet igazoló hatósági igazolvány szerint budapesti lakcímmel rendelkező személy, aki gyermekgondozási segély (GYES) vagy gyermeknevelési támogatás (GYET) folyósításában részesül.

(Forrás: http://www.bkv.hu/home/kisgyermekesberlet.html)

Tiszta sor, azoknak tehát, akik nem TB jellegű juttatásban TGYÁS, GYED részesülnek, amelynek összege vélhetően magasabb a GYES összegénél. (2008-ban bruttó 28 500,- Ft.) De ez a magasabb lehet, hogy csak ötezer forint. Pont ennyi különben a teljes árú havibérlet 8 250,- és a kismamabérlet ára közötti különbség.

De ne háborogjunk! Örüljünk, hogy hosszú harc után legalább a legrászorultabbak megkaphatják.

No itt a csavar, az átgondolatlanság ismét. A GYES alanyi jogon jár, kaphatja ez is-az is, a családok egy főre eső jövedeleme között akár egy helyiérték (0-val kevesebb/több, mint a másik) is lehet a különbség.

Justitia - kismamabérletÉs a dupla csavar?

A 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 2006. január 1-jével hatályos módosítása szerint a GYES-ben részesülő szülő keresőtevékenységet gyermeke egyéves koráig nem folytathat, azt követően azonban időkorlátozás nélkül teheti azt meg.

Mit jelent ez?

Aki GYED-en van és pl. 33 250,- Forintot kap, mert annyi volt a keresete 70%-a (ez persze csak akkor lehetséges, ha részmunkaidőben dolgozott, mert jelenleg a minimálbér 70 %-a bruttó 48 300,- Ft, ami valljuk be szintén nem óriási összeg), annak nem jár a bérlet, aki azonban gyermeke egyéves kora után teljes munkaidőben dolgozik bármennyiért is, és mellette igényelte a GYES-t - miért ne tenné, ha joga van hozzá -, az kaphat kisgyermekes bérletet.

Hogy is van ez? Neked mi a véleményed?


Ui.: A kismamabérlet csak a köznyelvi megnevezés, kisgyermekes havi bérlet a becsületes neve. Kispapáknak is jár(hat), mint az idézetből is látszik. :)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ladyuser.blog.hu/api/trackback/id/tr16634998

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.27. 08:29:01

Lady User - Kismamabérlet, juhéé - OFF blogAki GYED-en van, annak nem jár, aki dolgozik, annak igen?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpt. Flint 2008.08.27. 13:18:17

morcogos 2008.08.27. 13:05:17

Jobb állást kell keresni. Meg aztán mire ez a harácsolás? Emiatt mennek tönkre a házasságok, meg az egész társadalom... mindig csak szerezni, szerezni.
És mondottam: mindenhonnan el lehet szabadulni. Ha más nem, egy nap szabi. Ha már olyan fontos és máshogy nem megy.

Hűbele 2008.08.27. 13:19:21

Cpt.flint. ha már felelős gyereknevelés a nagyvárosban: ahhoz, hogy tiszta levegőre vidd ki a gyereked lvegőzni, bizony a nagyvárosból sokszor kijjebb kell menni, pont BKV-val...

Ügyintézés: tudod, vannak, akik munkaidőben dolgoznak, és nem lógnak. Én anno napi 10-12 órát dolgoztam, multinál, a 30 perc, ami ebédszünetre volt, arra se lett volna elég, hogy megjárjak egy hivatalt oda-vissza, nemhogy kivárjam az ügyintézést. Tudod, van aki a munkahelyére dolgozni jár be. Az én férjem pl. azért, hogy én itthon lehessek a gyerekkel.

Cpt. Flint 2008.08.27. 13:21:42

lala 2008.08.27. 13:08:54
"madz-nál a pont. Pesten napközben kocsival közlekedni halál"

Már csak ismételni tudom magam: Pesten lakó, nem dolgozó kismamának minek naponta tömegközlekedni??? Mert a bérlet erről szól.

madz 2008.08.27. 13:23:55

cpt. flint, te ugye nem gondolod komolyan, hogy pesten biciklivel járni reális alternatíva? tudom, vannak biciklisek, minden tiszteletem az övék, de hallottam már életveszélyes sztorikat... és most nem is arról lenne szó, hogy egy bejáratott útvonalon elviszem oviba meg elmegyek a munkahelyemre, hanem nálunk pl most be kéne menni a földhivatalba... hát köszi.
ráadásul, ha én biciklivel szlalomozok a kocsik között, a gyerek nemhogy kevesebb, de több benzingőzt nyel. ami mondjuk a metrón nem jellemző :)
amúgy meg voltál már úgymond "bezárva" egy pár hónapos gyerekkel? az ember néha vágyik ám arra, hogy ne csak "két saroknyira" ugorjon el a gyerekkel, hanem mondjuk kivigye a margitszigetre vagy mittomén.

lala 2008.08.27. 13:26:32

Cpt. Flint!
Kimondtad a varázsszót, Te magad: "az első pár évben". Igen, durván az első két évben. Annyi idő alatt fejlődik olyan szintre, hogy közösségbe lehet vinni. Pont 2 éves kora körül kezdi megismerni a körülötte lévő tágabb világot (nem csak a játszószőnyegen éli életét), a többi vele együtt játszó gyereket és kezdi megtalálni az ÉNjét. Elkezd harcolni a saját tulajdonáért, kapcsolatba került másokkal, konfliktusok érik, amit meg kell tanulnia kezelni és nem mellesleg felkészülni az óvodás időszakra. Meg lehet nézni azon gyerekek óvodába-közösségbe való beilleszkedési nehézségeit, akik anyuci szoknyája mellett töltötték életük első 3-4 évét (minél szorosabb kapcsolat mi? gondolom a gyerekeidet még 20 hónaposan is szoptattad), és bömbölve menekülnek még az ovi környékéről is, mert az anyai kényeztető "idilli" környezetből egyszerre ki lettek szakítva. A bölcsödékkel kapcsolatban valószínűleg rossz gyerekkori emlékeid lehetnek, talán a bölcsödei menza okozott nálad ilyen agyi elváltozást és fröcsögsz össze-vissza? Járókába meg 2 éves gyereket nem szokás tenni (nincs is a bölcsödében), a két fiam 11 hónaposan kimászott belőle otthon és saját lábán ment. Még egy adalék: a fejlődésük a közösségben a kezdetektől fogva látványosan felgyorsult (nem mintha addig hülyék lettek volna), a szókincsük napról napra bővült, kézügyességük (étkezés, ügyességi játékok stb.) szintén, a szobatisztaság pedig egyik napról a másikra történt, egyik este a gyerek magától állt oda a wc-hez és pisilt. Ez is biztos azok a csúnya, gonosz, büdös, szart megetető dadus nénik miatt lehetett.

Állatkínzásért pedig nem tudom milyen alapon jelentenél fel, állatokról szó nem volt, a halakat te hoztad szóba. A gyerekeimmel pedig ne merészelj ilyen párhuzamot vonni, mert személyesen, bármikor kiállok mellettük, nem csak billentyűzet mögül okoskodva.

Cpt. Flint 2008.08.27. 13:27:58

Hűbele 2008.08.27. 13:19:21

Mindjárt halálra sajnállak... képzeld, a vidéki városban is sokszor közlekedni kell ahhoz, hogy sétálhass a gyerekkel. Mehetsz gyalog, vagy busszal. Akkor most ezt támogassa állambácsi? Ennyi erővel tényleg akárminek a támogatásához lehet indokot találni.
Az, hogy el tudzs-e szabadulni, szerintem elsősorban a munkatársaidtól függ (helyettesítés), meg a főnököddel való normális viszonytól. De mondtam: legrosszabb esetben egy nap szabi, ha nagyon muszáj.
"Munkaidőben dolgoznak", hát igen, ez nekem rugalmas. Tehát én esetleg olyankor is dolgozom, amit te már nem nevezel munkaidőnek. Cserébe meg tudok napközben néha kisebb ügyeket intézni. Normális munkahelyet kell keresni. Aki 10-12 órázik megfizetetlenül, az sajnos vesztes. De azon a kismamabérlet sem segít szinte semmit.

Szifu 2008.08.27. 13:28:49

A GYED-et a minimálbér _kétszeresének_ a 70%-ból számítják, ha annál kevesebbet kerestél (papíron) előző évben.

Hűbele 2008.08.27. 13:32:18

Cpt.flint, elégé szűklátókörű vagy. Ha olyan a munkád multinál, amitől folyamatosan függ mások munkája, tehát egész nap készenlétben kell lenned a számítógép előtt, akkor hiába a főnök jóindulata. A kollégák meg nem tudnak beugrani, ha más a munkájuk, és lövésük se lehet a te dolgaidról. És, légy erős, van, aki azért vállalja a 10-12 órát, mert piszkosul megfizetik.

Amúgy ki az a lúzer, aki szabit használ el az ügyintézésre, amikor van ráérő családtag, most komolyan? Na, az tényleg vesztes.

Hűbele 2008.08.27. 13:32:52

Amúgy nem mondtam, hogy támogassa állambácsi, csak felhívtam a figyelmed, hogy szimplán hülyeségeket írkálsz.

Cpt. Flint 2008.08.27. 13:33:35

madz 2008.08.27. 13:23:55
ott van a metrómegálló a házatok előtt, mert ha nem, akkor míg odáig eljutsz, addig is szívod. Na, és akkor mi legyen szegény vidékiekkel, ahol se metró, se villamos? Mindegy, hagyjuk, ez már mellékszál.
"amúgy meg voltál már úgymond "bezárva" egy pár hónapos gyerekkel? az ember néha vágyik ám arra, hogy ne csak "két saroknyira" ugorjon el a gyerekkel"
Én nem voltam, de van három és a feleségem 6 éve itthon van. Szóval igen, persze, néha... de ehhez nem kell támogatott bérlet. Nekem is lenne kedvem néha a tengerpartra vinni a három gyereket... tessék mondani, mikor kapok kispapa repjegyet? Még sose látták a tengert...

lala 2008.08.27. 13:34:26

Cpt Flint!

Ki mondta hogy minden nap közlekedni akarnak a pesti kismamák? Számolj már utána, hogy ha csak egy buszjárattal kell utazni odavissza, az most 540 forimt jeggyel. A bérlet már 6 utazással megtérül, de ehhez számolni is tudni kéne. Ja meg az agyadat használni.
Neked mindössze csak az fáj, hogy vidékiként ebből a kedvezményből kimaradtál. Ezt sajnálod a kismamásktól? Te aki, kocsival jársz, a férjed bármikor le tud lépni a munkahelyéről és helyetted elmenni intézkedni? A nagy többség nem ez, bármennyire is nehéz felfognod kicsiny agykapacitásoddal. De ha ennyire irigykedzs, javaslok valamit: költözz pestre. (Na azt persze neeeem, mi?)

johevi 2008.08.27. 13:35:15

Hoztak egy törvényt, legalább a gyessen kismamáknak van rá lehetőség, erre jó magyar módra ( dögöljön meg a más tehene is ) arról megy a vita, hogy ennek meg annak miért nem. Nyilván kis idő múlva a tapasztalatok alapján majd módosítják ha kell. Aki gyeden van, az nem naponta utazik ( morcogos: "beteg a gyerek" azért legrosszabb esetben is havonta, plusz először a körzetihez kell vinni, nem rögtön kórházba, de ha lázas vagy fertőz gratulálok ha BKV-val ) legyen a gyerekével minél többet.

gargoyle 2008.08.27. 13:38:34

kivancsi lennek a most is elegedetlenkedok mit talalnanak normalis tamogatasi rendnek mert ugye sorolom a kovetelmenyeket

- jarjon mert a gyerek es Anyasag blabla
- alanyi jogon jarjon, minden gyerek egy csoda
- ne jarjon alanyi jogon, hanem jovedelemtol fuggoen
- a jovedelmet nem tudjak ellenorizni ezert megis alanyi jogon jarjon
- azoknak jarjon akik dolgoznak, hogy konnyebben el tudjanak jutni a munkahelyre
- azoknak jarjon akik nem dolgoznak, mert azoknak nincs penzuk ra

stb stb

millio ellentmondasos nyifogast felsoroltok itt, raadasul a bkv berletbol rogton a bolcsodeket keritek szamon, mintha lenne koze egymashoz a kettonek.

lala 2008.08.27. 13:39:14

MOst látom, hogy Cpt. Flint férfi. Valamiért nőnek jött le nekem a HSZ-ekből. Elnézést.
A véleményem persze fenntartom.

Cpt. Flint 2008.08.27. 13:41:54

lala 2008.08.27. 13:26:32
Olvass szakirodalmat. Hülyeségeket beszélsz.
Nem én szoptattam, hanem a feleségem. És bizony, jóval egy éven túl. A legkisebb most 15 hónap felett van és még szopik (is). Hadd kérdezzem már meg, hogy amíg nem volt bölcsi meg ovi, ez a két szép, alig 80-100 éves találmány, addig az összes gyerek lelki nyomorék lett?
De ha te mások segítsége nélkül nem tudsz gyereket nevelni, hát csak tessék.
Az állatkínzást azért említettem, mert úgy kezeled a gyerekedet, mint egy állatot. Simán rábízod szinte magatehetetlen korában egy idegenre.

hoviraeg 2008.08.27. 13:43:50

Én 7 hónapos kora óta egyedül nevelem a fiamat TGYÁS-ból és GYED-ből éltünk az elején... majd fél év munkanélküliség után kaptam munkát... mostmár dolgozom, de a fiam is óvodás. Egyébként 2 éves kora óta jár bölcsibe/oviba. Imádja. Vannak barátai.

A kismamabérletet én is támogatom. Anno nekem is jó lett volna, bár nem lettem volna jogosult rá, hisz nem GYES-en voltam. Viszont kettőnkre kaptam havi 70.000 Ft-ot. Ez sok. Még a segélynél is. Csak megélni nem lehet belőle...
Ha nem lennének szüleim, nem tudom, hogy éltünk volna. Vagy inkább miből.

Isti 2008.08.27. 13:45:27

Itt mindenki legalább annyira szakértő, mint a fociban :-)
Az a helyzet, hogy minden gyerek más, de _minden_ normális gyerekorvos egyetért abban, hogy 3 éves kor alatt a gyerekek immunrendszere nem elég fejlett ahhoz, hogy a 20-35 idegen bacilusaival és egyebeivel megbirkózzon. (Az én nagyobb fiam pl 3 éves koráig összesen nem volt annyiszor beteg, mint az első ovis féléve alatt - pedig ő 3 évesen ment oviba.) Egyébként meg ez a 'bölcsi kell, meg a közösség' tényleg kommunista, meg fasiszta duma, a normális helyeken a gyerekek a családban is tudnak szocializálódni, ha nem így történik, akkor abban - többek között ez az elvadult család és gyerekellenes magyar közgondolkodás is felelős.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.08.27. 13:49:36

"tehetősebb anyának is jár az olcsóbérlet" problémára:

tehetősebb diáknak is jár az olcsóbérlet.

Cpt. Flint 2008.08.27. 13:51:19

Hűbele 2008.08.27. 13:32:18

Ez csak rizsa. Mondtam már, mindent meg lehet oldani. Aki nem tudja, nem is akarja. Egy napra v. pár órára pótolhatatlan ember nincs. Ha meg megfizetik, simán belefér akár a fiznélküli szabi is. Jót tesz egy nap kikapcs.
Ja, és ugye arról is volt szó, hogy a kismama nem tud ügyintézni, mert ott a gyerek. Babakocsival nem lehet közlekedni, a hivatalokban nem nagyon szeretik a gyerekeket, a szoptató nőt kinézik vagy elzavarják(!). És azért ugye otthon is lenne munka elég... ez a nagy fene ráérő, mobilis családtag, mi?
De (áttételesen) mondtad, hogy támogassa, hiszen a kismamabérletről beszélünk, és arról, hogy ki használja és kinek jár(jon).
Te irkálsz ellentmondásos hülyeségeket.

Torquemada 2008.08.27. 13:51:25

@Masterblaster

Azert a gyerekneveles van olyan faraszto, mint egy huzos melo. Es a gyereket nem lehet utemezni, mint a melot ha faradtabb vagy. Szoval kukisag amit irsz.

madz 2008.08.27. 13:54:09

cpt flint, te mikor mondtad utoljára valakinek, hogy "igazad van"? :)

Torquemada 2008.08.27. 13:55:53

Hűbel

Te tapasztalatbol beszelsz, vagy csak logikazni probalsz?
Ha az elso akkor valami alomorszagban elhetsz, vagy olyan telepulesen ahol a hivatalok az allampolgarert vannak. Ha a masodik a inkabb hagy csak szurkalsz de nem talalsz.

Cpt. Flint 2008.08.27. 13:58:10

lala 2008.08.27. 13:34:26

Ki a frászt érdekel, hogy neked mikor térül meg a bérlet? A BKV-nek meg nem éri meg, és a támogatást ezért a produktív, naponta utazó kismamákra redukálták. Erre van pénz, és valamilyen szinten indokolható is.
Nekem mindössze az fáj, hogy megint támogatásért sírnak emberek, ráadásul úgy, hogy irigykednek arra, aki megkapta.
Ja, amúgy mivel 3 gyerekem van, a helyközin, vonaton 90 %-ossal utazunk. Úgyhogy érdemes egy icipicit távolabb menni inkább levegőzni.

Hűbele 2008.08.27. 13:58:33

Torquemada, bocs, de ezt mire érted? Épp azt írom, hogy a hivatalok baromira nem az állampolgárért vannak, mert jópár óra minden ügyintézés.

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:01:48

madz 2008.08.27. 13:54:09
amikor igaza volt.

Hűbele 2008.08.27. 14:02:50

Jót tesz egy nap kikapcs. Hát, ha neked az ügyintézés a kikapcs, tényleg lúzer vagy. És még én írkálok ellentmondásosan:-)))
Amúgy szoptattam már nyilvános helyen, diszkrét módon, érdekes módon senkit nem zavart.
És itthon vagyok egy gyerekkel, várom a következőt, viszem a háztartást és pár órát még dolgozom is mellette. Mégis belefér az ügyintézés. De van a családunkban 3 gyerekes anyuka (a kicsik ikrek!), aki mégis megoldotta az gyereknevelést, háztartást, ügyintézést. Ezt a feleséged nem ér rá dumát így nem veszem be. . Inkább csak kényelmes a naccsasszony ezek szerint.

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:03:58

Hűbele 2008.08.27. 13:58:33

Lécci mesélj nekem arról, hogy mi az az ügyintézés, ami legalább hetente, munkaidőben felmerül és szeméyles jelenlét nélkül nem elintézhető. (Még az ilyen gyakoriság sem indokolja a bérletet mondjuk.)

Hűbele 2008.08.27. 14:08:54

Cpt. flint, nem tudom, feltűnt-e, olvasod-e a kommeneteket, de egy szóval sem írtam, hogy a bérlet sztem bárhogy is indokolt lenne. Azt se, hogy az ügyintézés heti szintű, fogalmam sincs, miért akarsz ilyeneket a számba adni.
Viszont én hetente viszem a ygereket orvoshoz, hetnte fizetek be csekket, kéthetente megyek be a bankba, lakásunkkal kapcsalotban mostanában heti szinten van ügyintéznivaló, a gyereket meg naponta viszem ki a friss levegőre. Ezért vagyok vele itthon, hogy ne a 4 fal között tartsam.

virus 2008.08.27. 14:10:14

Cpt.Flint!

Nagyon szép ez a nagy anyaság téma,de azon gondolkodtál,
hogy 6 éve otthon lévő feleséged mit érez mint NŐ?És nem anyaként?

6 éve írtod a női mivoltát abban a hiszemben, hogy anyaság szentélye.Csak egyszer szabaddá válik felébred benne a NŐ :)))

Te még a 19.században élsz :)))

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:11:42

Hűbele 2008.08.27. 14:02:50

Nekem az ügyintézés is kikapcs, a munkámhoz képest. Főleg, mert nem szokott egész napos lenni, legfeljebb 2-3 óra. A többi meg szabad.
Én is kiakadok, mikor olyanról hallok, hogy valakik szóltak a szoptatás miatt. Velünk sem fordult még elő, de hallottam már róla. Mondjuk asszem nagyon agresszívvé válnék ilyen esetben.
Hát, mindenki máshogy osztja be az idejét. A feleségemnek délelőtti főzés, mosogatás, etetés, tisztába tevés, esetenkénti mosás, takarítás mellett nemigen van ideje hivatalokba járni. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekféle nemigen tűri az órás várakozásokat. Meg három gyerekkel már nehéz szatyrot cipelni is. Gondolom nálatok a nagyszülők végzik az alantas munkát, vagy a bejárónő; ezek szerint.

pulya 2008.08.27. 14:14:37

A Budapest mellett élőknek meg nem jár ,hiába Budapestre járunk iskolába,a férjem dolgozni,én meg tanulni.Én megvehetem a 9000-ft-os bérletet pedig a gyet ,gyes itt is annyi mint Budapesten!

Hűbele 2008.08.27. 14:15:12

Bárcsak futná bejárónőre, de nem! Én mosok, főzök, takarítok, modsogatok, bevásárolok, csak vasalni nem vagyok hajlandó. A mosás: gépbe be 5 perc, gépből ki 5 perc. Komoly főzés 2 naponta van (nem válogatunk, a jó kaját esszük 2 napig), ez mondjuk 1 óra, gyerek alvása közben kaja föltesz, és tudok menni rámolni, takarítani, teregetni. Többi idő a gyerekkel, vele oldom meg a közértet és az ügyintézést, mert ez van. ha pedig este elalszik, még dolgozom. nem kell a házimunkát túlmisztifikálni!

Hűbele 2008.08.27. 14:15:42

Mondjuk a szoptatásban maximálisan egyetértek veled, Cpt. flint.

Hűbele 2008.08.27. 14:16:35

Ja, szatyor a babakocsi aljában van, így mondjuk nem cipelem.

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 14:18:20

"missparker 2008.08.27. 11:22:34
Én leginkább a budapesti lakcímet nem értem a szabályozásban. Agglomerációban lakó kismama nem kismama?"

A kitétel teljesen jogszerű, az ármegállapító hatóság olyan kedvezményt állapít meg, amilyet szeretne. Természetesen az ellenértékét a BKV-nak ki kell fizetnie.

Többiek: ha a belvárosban lax, a gyereket néha ki is kell szellőztetned, így el kell vinni valami küldő területre, arra jó a BKV. Ha a külső kerületekben lax, akkor az orvosig is sokszor átszállásosan kell utazz, a BKV meg persze nem biztosítja a jegyvásárlást a megállókban, így külön jegytartalékokkal kell rendelkezzél ahhoz, hogy elmehess jegyet venni...

Szerintem a jelenlegi kedvezmények ahogy vannak, hülyeségek. A fizetésbe kellene beleépíteni és valorizálni a vásárlóerejét évről évre. Hagy döntse már el a kedves állampolgár, hogy a megtermelt jövedelmét mire költi - ha akarja, akkor közlekedésre és akkor legyen is miből.

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:21:19

Hűbele 2008.08.27. 14:08:54

Akkor miről vitázunk? Illetve utána mégis azt írod, hogy hetente van ügyintéznivaló... mindig az ügyintézést hozod fel. Meg a levegőzést. Hogy ezekhez kell a bérlet. Ha nem erre célzol, akkor tkp. miről beszélsz? Vagy egyáltalán miért vagy itt? Vagy csak úgy járjon a bérlet, mer' jó, ha zsebbe van? Vagy te ellenzed? Vagy nincs is véleményed? Tisztázzuk már, mert nagyon megkavartad.
Hetente orvoshoz, szűzanyám, minek? (Ha valami születési problémája van, akkor bocs.)
Csekket interneten kell befizetni, erről még nem hallottál?
Kéthetente bankba; minek? Azt is neten.
Lakással kapcsolatbani ügyintézés... gondolom ez se általános, azaz nem kell két évig hetente mondjuk földhivatalba járni...
Levegőzni meg gyalog kell, nem a buszon.

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:23:16

virus 2008.08.27. 14:10:14

Nem gondolod tán, hogy én kényszerítettem rá??? Tudod, van olyan nő, akinek fontosabbak a gyerekei, mint a saját kényelme.

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 14:23:27

"Cpt. Flint 2008.08.27. 13:41:54
Hadd kérdezzem már meg, hogy amíg nem volt bölcsi meg ovi, ez a két szép, alig 80-100 éves találmány, addig az összes gyerek lelki nyomorék lett?"
Azért 80-100 évvel ezelőtt a házaknál kisebb óvodai csoportok voltak. Az iskoláztatás több 100 éves találmány, legfeljebb az elvégzendő minimum változott mennyiségben és minőségben. A gyerek szocializációja igen fontos különösen a nagy népsűrűségű, városias társadalmakban. Ezt segíti elő az óvoda (ha éppen van benne hely...), illetve az iskolai szocializációra is jól felkészít.

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 14:24:57

"Csekket interneten kell befizetni, erről még nem hallottál?"
Ezt milyen jogszabály írja elő?

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:28:29

Hűbele 2008.08.27. 14:15:12

Ühüm. Csak ti hárman vagytok, mi meg öten. Míg egy gyerek volt, az én feleségem is járt vele ide-oda. Majd próbáld meg hárommal. Meg babakocsi nélkül, mert már nem marad meg benne a gyerek tartósan, utána meg akkor csak holt teher az is. És azt továbbra is fenntartom, hogy a hivatali várakozás gyerekkínzás.

virus 2008.08.27. 14:29:57

Cpt.Flin!

Neked milyen misztikus gondolkodásod van :)
Bejárónő?Komolyan látszik,hogy vidéki vagy,
túl misztikálod a Pesti létet.

A pesti anyukák is járnak hivatali ügyet intézni,gyerek mellett,házimunka mellett.
Pont azért ők,mert otthon vannak férj dolgozik.

Sőt egyes anyukák mellette tanulnak is,hát ilyenek ezek az úrinők :)

Pearly 2008.08.27. 14:30:41

Na, nálam most csapódott ki a biztosíték. Tessék leszállni a kisgyerekes anyukákról, ha kérhetném. Már elnézést, de a csapból is az folyik, hogy fogy a magyar, mert a magyar anyukák nem szülnek. Akik meg megteszik, aztán hallgathatják, hogy ha otthon marad a gyerekkel, akkor "ingyenélő, segélyekért kuncsorgó nyávogós picsa", ha beadja bölcsibe, akkor "a gyerekét állatként kezelő, anyának alig nevezhető karrierista dög, minek szül gyereket az ilyen". Ha felteszi a babakocsit a buszra, akkor rohadjon meg, mert foglalja a helyet, és még kedvezményes bérlet is jár neki. Ha kocsival viszi a gyereket, akkor rohadjon meg, minek szennyezi a levegőt, csinálja a dugót. Ha nem mozdul ki a lakásból, akkor tönkreteszi a gyerekét, zavarja a szomszédokat. Ha elmegy nyaralni a gyerekével, akkor tönkreteszi mások pihenését. És akkor mindenki csodálkozik, hogy milyen kevesen szülnek. És ezt két pici gyerek anyukájaként mondom, aki mindezeket többszörösen is végighallgattam. És igen, az első gyerekkel 3 évig voltam otthon, a másodikat egy évesen bölcsibe adtam. És igen, mindkét gyerekem kiegyensúlyozott, egészséges és boldog (a bölcsis egy kicsit jobban). És nem, nem sírtam, hogy mennyire szar nekem, de a munkahelyemre csak úgy tudtak visszavenni, hogy egy kolléganőm másik állást talált magának. És közben volt munkanélküli is a férjem, és amikor dolgozik, akkor sem milliókat keres. Szóval tudom, miről beszélek.

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 14:31:47

"És azt továbbra is fenntartom, hogy a hivatali várakozás gyerekkínzás."
Próbálj meg lakcímet változtatni bármilyen szolgáltatónál az interneten keresztül.

Hűbele 2008.08.27. 14:32:47

Cpt, flint, a Váci út mellett valahogy inkább nem levegőztetem a gyerekem gyalog, hanem kiviszem normális helyre busszal. A bankos részt nem fejteném ki, bocs, de magánügy. Az orvos meg heti kezelés sajnos, szerencsére ki fogja nőni.
Bérletről a véleményem: ha rászorultsági alapon támogatnák a kismamákat, azzal maximális módon egyetértenék, de ez így egy szedett-vedett kedvezményrendzser. Szerintem nem fair, hogy aki dolgozik és azon felül GYES-t is kap mondjuk, anak jár, míg mondjuk aki otthon van miniál GYEd-del, jóval kevesebb pénzzel, annak meg nem. Ami meg külön pofátlanság, hogy PR-fogásként kisgyermekes bérletnek nevezik, holott a kisgyerekesek többségének nem jár. Azt így átverésnek hívják!
Amit viszont kifejtettem, azt a kedvezményrendszertől függetlneül tettem, arra a kijelentésedre reagálva, hogy aki otthon neveli a ygermekét, annak nem kell rendszeresen a tömegközlekedés.

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:33:39

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 14:23:27
1. Kkicsi gyerekről beszélünk. A családban szocializálódtak (nagycsalád, persze), a rokonaik között.
2. Iskoláról szót se ejtettem.
3."gyerek szocializációja igen fontos különösen a nagy népsűrűségű, városias társadalmakban. Ezt segíti elő az óvoda " Ezt melyik molyrágta 50 éves marxizmus könyvből ollóztad?
4. ""Csekket interneten kell befizetni, erről még nem hallottál?"
Ezt milyen jogszabály írja elő?" Úgy értettem, hogy ott érdemes. Ha nem akarsz a postán szívni agyatlan módjára.

Hűbele 2008.08.27. 14:35:16

Cpt.flint, hamarosan 4-en leszünk, sógornőm meg 3 gyerekkel is simán nyomja, azért ez hozzállás kérédse is. Meg ha vmt meg kell oldani, azt megoldja az ember. Amúgy a hivatalban is le tudod várakozás közben kötni a gyereked. Ha meg már a legkisebb gyerek is akkora, hogy babakocsi nélkül nyomja, akkor a nagyobbakkal nincs annyi gond, ha meg lettek nevelve.

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:36:29

virus 2008.08.27. 14:29:57

Olvass vissza, nem írom le újra a dolgokat, fáraszt. A bejárónő meg csak gúnyos válasz volt egy pejoratív megjegyzésre. Aki tanulni akar még, az ne vállaljon gyereket. Aki gyereket vállalt, az addig ne tanuljon. Aki nem így csinálja az meg ne sírjon.

Isti 2008.08.27. 14:38:31

Hűbele, te láttál már valaha 2-3-4 éves normális gyereket?
(Egy normális 3 éves fiú pl nem fog csöndben és nyugton maradni még 10 percig se, nem hogy esetleg fél órákig. Ha nyugton marad, akkor vagy beteg, vagy már nem egészen normális.)

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:43:01

Hűbele 2008.08.27. 14:35:16
"Meg ha vmt meg kell oldani, azt megoldja az ember." Ezt mondtam én is a munkahelyről való elszabadulásra. De ha már ennyire piszkálsz, akkor elmondanám, hogy mi pl. 20 km-re lakunk a várostól, ahol "ügyintézni" lehet. Vonat óránként, busz ritkábban. Menetidő 40 perc. Meglehetős sok gyaloglással pluszban. Na intézzél ügyet így te, a házimunka ellátása mellett. Amúgy meg messziről jött ember azt mond, amit akar. Ennyit a sógornődről. Ja, mi semmilyen gyári (fél)készételt nem eszünk. Ennyit meg az egy óra főzésről.
Akárhogy lett nevelve a gyerek, én nem szívatom hivatali várakoztatással. Magamat se, ha nem muszáj.

Hűbele 2008.08.27. 14:44:11

Isti, a 2-3-4 éves is ültetheted az öledbe, és mesélhetsz neki (ha 10 percig sem hallgat meg egy mesét, akor ott bizony gondok vannak, sajnos az a nem normális), vagy felveheted, és játszhatsz vele valamit. És ha az egyik gyerek mondjuk már 3, akkor az idősebb testvérek már elég nagyok...
Amúgy igen, láttam élőben, nekem is van egy itthon, és a családban is van több:-)
Tudod, ha valamit meg kell oldani, akkor nincs mese, tetszik vagy sem, megoldod.

zoorka 2008.08.27. 14:46:23

Szomorú, hogy már a gyerekesek is képesek egymás torkát virtuálisan átvágni a "kismamabérlet" miatt.. ahelyett, hogy örülnének, hogy legalább egy részük kapott kedvezményt, megy a f*kázás, meg az észosztás, hogy hogy kell gyereket nevelni..
Inkább gondolkodjatok el azon, hogy aki ma mondjuk bruttó 80-90 ezret keres, annak bizony meg kell vennie a 8250 Ft-os bérletet..

Patrik · http://kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 14:48:19

Pearly: ott a pont!

Cpt. Flint: empátia, fantázia, ezeket készítsd elő. Képzeld el, hogy valaki nem olyan, mint Te. Más a munkahelye, nem tud ellógni, átütemezni, a szabit meg arra tartogatja, hogy néhány pénteken ő vigyázhasson a gyerekre, amíg az anyuka továbbképzi magát. Tudom, ez már scifi, de azért kérlek, képzeld el...

Ha nem megy, akkor nem tudok segíteni.

Ha megy, akkor képzeld el, hogy az anyukának nincs jogsija, és nem is akar soha vezetni. Ez is fantasztikum, naná, de képzeld el.

És még azt kell elképzelni, hogy az anyuka a gyerekkel együtt elmegy ide-oda. Például a nagyszülőkhöz, 2 átszállás, jobb levegő és hétköznap is van valami változatosság. A másik nagyszülőt nem is említem, oda 4 átszállás kell, csak odafelé.

Ha mindezt sikerült elképzelni, akkor vedd elő az elején előkészített empátiádat. És használd.

Köszönöm.

Hűbele 2008.08.27. 14:49:01

Cpt.Flint, a gyári, félkész vackokban én sem hiszek, de a legtöbb kaja a konyhai előkészítés után fő magától, csak időnként rá kell nézni, meg kell keverni. Azért egy csirkét megsütni, vagy egy főzeléket levessel összedobni nem több órás munka már pár hét gyakorlattal sem. A több órás főzést egyszerűen gyakorló háziasszonyként tényleg nem értem.
Házimunka melletti ügyintézés Budapestre vontakozott, az megoldható, a ti helyzetetek nyilván más.
Sógornőmmel meg éltem egy fedél alatt, pontosan tudom, hogy nem kamuzik. 2 db 3 évessel, és 1 db 5 évessel megold mindent, mert az Apuka reggel 7-től este 7-ig nincs otthon.
A gyereket meg nem szívetni kell a hivatali várakozással, hanem közben foglalkozni vele.

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:49:26

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 14:31:47

Te most miről beszélsz? Kötelező a gyereket odavinni a lakcímváltozatáshoz? Kötelező a kismamának mennie? Amúgy van olyan, ahol lehet (biztosítók). És soknál lehet postán is, képzeld.

Hűbele 2008.08.27. 14:50:16

Viszont ébredezik a ded, megyünk levegőzni, lépnem kell.

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 14:54:18

"Ha nem akarsz a postán szívni agyatlan módjára."
Nem szívok én, ha jól szervezem, 15 percen belül kész, kb. 2 hetente. De a postai ügyintézést sem szívesen vállalom be babakocsival...

"Iskoláról szót se ejtettem."
...és? :)

"Ezt melyik molyrágta 50 éves marxizmus könyvből ollóztad?"
Bármilyen hihetetlen, semelyikből. Egyérszt már 150 éve sem voltak az emberek teljesen hülyék, másrészt Európa háromnegyede városlakó... Valahogy meg kell oldani, hogy a gyerek a társas és társadalmi érintkezést be tudja gyakorolni és ne a szülőn lógjon. Ennek hivatalos, ellenőrzött és elvileg pedagógiailag megalapozott szntere a közoktatás.

"(nagycsalád, persze), "
A mai városi társadalmakban nem jellemző a nagycsalád. A 3 gyerek már szinte kirívó. Egy 3 éves gyerek szocializációs igényét a család a mai szinten nem tudja kielégíteni, illetve a szülő általában nem elég képzett ahhoz, hogy az iskolai nevelésre a gyereket felkészítse. A modern társadalmakban ugyanis egyre mélyebb szakosodás figyelhető meg. A szakosodással egy-egy ember mélyebb tudást szerez egy-egy témában, miközben a többi területen másra bízza magát. Ezzel elvileg nő a hatékonyság, a termelékenység viszont biztosan.

Tanuki 2008.08.27. 14:54:58

Tetszik ez a szöveg, hogy mindenki fizessen azért amit használ meg a neoliberális szöveg az öngondoskodásról, csak egy dolgot felejtenek el az erről szónoklók: azt hogy Magyarországon élünk ahol a fizetés 70 százalékát vonja el az állam.
Ha van pofája a kormányon lévőknek a dolgozókra ekkora terheket rakni, akkor valamit illene nyújtani is ezért a pénzért.
A kismamabérlet aprópénz - ez is a valami ami visszajut a jövő adófizetőinek.
Én benne vagyok az öngondoskodásban, ha ez azzal kezdődik, hogy megkapom a bruttó fizetésemet, de ők ezt úgy dongolják, hogy most már csak 69 százalékot vonnak le aztán fizessünk mindenért teljes árat nem kellenek támgotások.

virus 2008.08.27. 14:55:27

Cpt.Flin!

Persze fontosabb a gyerek tény.Csak te édesapa asszonyként tekintesz rá,mig neked megvan a szabadság,addig ő ki ne tegye a lábát.

Ez full vidékies gondolkodás,attól hogy még van gyerek,nem egyenlő azzal, hogy otthon legyen.
Egyedül azt tartom viccesnek,hogy te itt mondod mondod,csak azt nem tudjuk ő mit gondol :)

Láttam nemegyszer,vidéken,hogy bánnak a nőkkel.
Egyszerűen be kell kussolniuk,nincs más választásuk.Mert elhitetik velük,hogy ez igy van rendjén.És hogy a pasi a főnök.

Hidd el a nagy metropolislakók :) is boldogok,bármilyen hihetetlen.Ugyanazt a dolgokat élik meg.
Csak másképp a te nézeteddel szemben.Nem feltétlenül az az első dolog,hogy anyák lesznek,hanem élnek egy kicsit szabadon, dolgoznak.Aztán utána gyerek,és vagy visszamennek vagy nem.De inkább vissza.

Ez nem kényelmi szempont,inkább az a kényelmi szempont, hogy nézi a 4 falat :)

Úgy látszik mind a ketten soviniszták vagyunk, te innen én onnan.

Látod ezért élek inkább Pesten,hogy 20 egynéhány évesen,ne legyek 3-5 gyerekes anyuka,kinyullott macialsóba :)

És behuzzam magam a sarokba,mert azt kántálják, hogy ez igy jó.

Közben próbálod az idilli családodat lefesteni,de fáj a bkv-bérlet.

Ha nem jut pénz nyaralásra vagy bármire,utazásra nem kell 3gyerek. Ilyen egyszerű,és dolgozni kell asszonynak.

Szerintem közel sem tudod, hogy élnek idefent az emberek,csak képzelgéseid vannak.Azt is megkockáztatom, hogy járni sem jártál,max Délinél,Moszkvánál.

De legalább neted az van, tényleg azt szabad asszonynak használni?
Vagy azt se?

Bocs,ha megbántalak de így gondolom.
És ne irigykedj :)

Cpt. Flint 2008.08.27. 14:57:04

Patrik · kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 14:48:19
És akkor most mindezt nem teszi anyuka (meg eddig se tette), mert nincs kedvezményes bérlet? Viszont ne járjon annak az anyukának se, aki mindennap munkába jár?
Az empátia, az most nem ide tartozó dolog. Ha empatikus akarsz lenni, akkor kezdd a hajléktalanokon és folytasd rajtam, hogy a gyerekeim lássák a tengert. Vége-hossza nem lenne a kedvezményeknek... De mi most egy cég utazási kedvezményét boncolgattuk; hogy vajh mivel indokolhatóak bizonyos megszorítások.
Kedves Patrik, az élet kemény dolog... tartsd meg az empátiádat, de sürgősen próbálj valami olyan munkahelyet találni, ahol nem vagy rabszolga.

Isti 2008.08.27. 14:58:07

Hűbele, könnyen beszélsz, egy gyerekkel nem kunszt! Ez az "ültesd az öledbe és mesélj neki" játék is csak addig működik, amig nem fáradt, (egyik sem!), nem éhes, nem nyűgös, és ha mind a kettől egyszerre érdekli ugyanaz a mese. (Ami pedig ritka. :)
(És bele se gondolsz abba, hogy milyen az, amikor az egyik gyerek gyerek 3 éves, a másik meg alig kettő)

Hűbele 2008.08.27. 15:00:44

Isti, másfél év múlva már pontosan tudni fogom;-)
Viszont evés és alvás időben nem viszem a gyereket ilyen helyre, és azt se mondom, hogy könnyű. Baromira nem az. Csak nekem még mindig könnyebb, mint a férjemnek elintézni, hogy eljöjjön ügyet intézni. Evvan.

pulya 2008.08.27. 15:01:18

Én négy gyerekkel vagyok itthon ,de már nem sokáig.Azért azt leszögezném ,hogy a gyereknevelés nem könnyű feladat,főleg ha az édesapa egész nap dolgozik s mondjuk a nagyszülők se tudnak segíteni mert még ők is aktívak.Az enyémek már nagyok és jövőre mehetek dolgozni.Mikor kicsik voltak nekem is sok mindent kellett intézni és közlekedni.Most meg azért közlekedem,hogy iskolába vigyem hozzam őket,meg én is iskolába járok mert úgy döntöttem ha már itthon vagyok ,ki tanulok még egy szakmát amivel mondjuk itt a környéken el lehet helyezkedni.De nekem és az itt élőknek nem jár a bérlet mert nem Budapesten lakunk mi megvehetjük a bérletet 9000ft-ért pedig a gyes,gyet itt is ugyanannyi,mint Budapesten.

Bud 2008.08.27. 15:03:31

Az egészben a gyerekcsinálás a legfaszább. Imádok baszni. Nehogymá ezé kedvezmény járjon valakinek, mer én megbasztam??? MEg különben is mi a faszé járna egy ilyen nő busszal? Mé nem kocsival?? Még a végén arra is lesz kedvezményes benzin.

Isti 2008.08.27. 15:03:56

Kalapos-Skodás: amit leírsz az tényleg a kommunista agymosás következménye, bocs.
(Ha nem lesz a 3 gyerekes család általános mo-n, akkor te is éhen fogsz halni nyugdíjas korodban, akár jellemző az urbánus cilvilizációra a 3 gyerek, akár nem.)

efhábé 2008.08.27. 15:08:17

"A 25K koruli segelybol vegyetek mar 8 K koruli a haviberletet es neveljetek fel belole egy gyereket."

Ehhem, a gyereket ugye bérből és fizetésből, vagy tőkejövedelemből vagy vállalkozásból kell felnevelni, nem segélyből. Szemléletet kéne váltani, ideje lenne, lassan 20 évvel a rendszerváltás után.
Az meg ugye külön vicces, hogy vki dolgozik 8 órában, tehát megkapja a fizetését, mellette kapja a gyest és mellé még a bérletet is olcsóbban kapja.
Félreértés ne essék, nem a támogatott bérlettel van bajom, csak megint agyatlanul lett kitalálva.

" Aki tanulni akar még, az ne vállaljon gyereket. Aki gyereket vállalt, az addig ne tanuljon. Aki nem így csinálja az meg ne sírjon."

Cpt. Flint, te egy címeres ökör vagy, ideje lenne keresned magadnak egy földesurat, aki hajlandó röghöz kötni. A társadalomelméleted és ezzel a világnézeted kb. azon a szinten van ugyanis.

Élethosszig tartó tanulásról hallottál-e már egyáltalán?

morcogos 2008.08.27. 15:15:26

efhábé: nem, nem hallott róla. valószínűleg az ő munkájához erre nincs szükség, megteszi az is, amit az általánosban megtanult 20 éve. és ezzel nincs is baj, csak el kéne fogadnia, hogy elég sok szakmában nagyon fontos a rendszeres továbbképzés...

cpt flint, én azért az asszonyoddal is elbeszélgetnék négyszemközt, hogy a lelke mélyén ő is így gondolkodik-e az anyaságról....

Patrik · http://kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 15:16:28

Cpt. Flint az empáta arra kellene, hogy tényleg el tudd képzelni, hogy mások máshogy élnek, más munkahelyeken nem a kötetlen munkaidő dívik. Nekik sokat segít ez a bérlet. Nekünk csak kicsit, de segít: munkaidő kötetlen (kettővel ezelőtti melóhelyen nem volt az), ügyintézni tudok, gyereket elvinni négy fal közül máshova az anyuka helyett, na azt nem tudok. Nektek éppen nem segít: de Te is tudod, hogy "az élet kemény dolog".

32 éves vagyok, és még magvan az empátiám, remélem meg is tartom halálomig. Hajléktalanokkal dolgozott a sógorom, feléjük nincs több empátiám.

A fehéren-feketén világnézettel van itt bajom, hogy aki azt látja, hogy a nyugdíjasoknak ingyen van a tömegközlekedés, azt hiszi a repülő is ingyen lesz majd. Nem lesz. Itt sem fognak ingyenebédet osztogatni a kismamáknak, ne aggódj.

A kérdéseidre: de, utazik az anyuka most is, eddig is tette. Igen, szerintem járjon annak az anyukának is, aki munkába jár GYES mellett. Más kérdés?

virus 2008.08.27. 15:24:42

Efhbé!

Mesélheted neki a tanulást :)
Még önmaga hibájából sem tanul,hogy miért nem utazhat tengerpartra :)

Na jó offolok nem bírom :)

Cpt.Flint!

Bibi én voltam tengerparton idén, sőt tavaly is :)
Csak pénzből lehet ez van.

mákos bejgli 2008.08.27. 15:26:46

egyszer és mindenkorra meg kellene szüntetni azt, hogy anyák 3 évig otthon legyenek! ilyen nincs sehol, hogy 3 évig kiesnek a munkából! nekem ne jöjjenek azzal, hogy akkor senki nem fog szülni meg ilyenek, mert 1967 előtt sem volt gyes és mégis szültek a nők és akkor sem volt jobb az élet színvonal! a szociális juttatások az eget verdesik ebben az országban! 2 millió ember próbáé eltartani 8 milliót? vagy hogy van ez?

Cpt. Flint 2008.08.27. 15:29:59

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 14:54:18
De _minek_ jársz postára, ha nem muszáj, áruld már el? Jó a társaság, vagy mi?
"Iskoláról szót se ejtettem."
...és? :)"
Te meg itt mégis valami iskolákról beszéltél/beszélsz válaszul, mikor én meg bölcsi/oviról.
Hogy jön ide a 150 év? Szerinted a családban nem lehet szocializálódni? Miért kellen egy 3 év alatti gyereknek idegenekkel ismerkednie? Ettől lesz jó városlakó? Te meg tudsz különböztetni egy volt bölcsődést olyantól, aki nem volt?
Netán pszichológus vagy? Honnan is veszed, hogy mi egy 3 éves gyerek "szocializációs igénye" (ha van ilyen egyáltalán)?
Javaslom olvasásra Huxley: Szép új világ c. könyvét. Ott is azt mondták, hogy a szülő, képzetlensége folytán voltaképpen teljesen alkalmatlan a gyereknevelésre. Még jó, hogy az állatok ezt nem tudják.

pulya 2008.08.27. 15:32:34

Kedves mákos bejgli!

Akkor gondoskodjanak elég bölcsödei és óvodai férőhelyről mert nem mindenkinek fussa magán bölcsire,magán óvira esetleg bébi szitterre.Mert mondjuk nem mindenhol elérhető a nagyszülői segítség.Munkahelyek nagy többségére meg hozzanak olyan szabályozást ,hogy azért ne lehessen a szülőket kirugdosni mert agyerekkel betegállományba megy.Mert egy kis gyerek főleg az bölcsi és az óvi elején sok fertőzést kap el és ilyenkor valakinek vele kell lenni!!!!!!!

Cpt. Flint 2008.08.27. 15:36:19

virus 2008.08.27. 14:55:27
Na erről beszélek én is... mit tudsz te rólunk, hogy ítélkezel?
Idefent- odalent... vidék- metropolis... kinyúlt mackóalsó... huszonéves kis p., aki vagy. Mit tudsz te még családról, felelősségről, életről? De ne sértődj meg te sem.

Cpt. Flint 2008.08.27. 15:42:15

efhábé 2008.08.27. 15:08:17

A címeres négylábú te vagy ecsém. Fontossági sorrendről hallottál-e már? Meg tán 3 évet ki lehet azért hagyni az élethosszig tanulásból, te seggfej. Meg ahogy mondottad és én is írtam: ha valaki bevállalta, akkor ne sírjon és ne a segélyt várja. Én pont hogy nem vagyok olyan röghöz kötött, mint itt a legtöbben, mert nem segélyekből élek, nem vagyok rabszolgája a minkahelyemnek, nem vagyok rákényszerítve, hogy bölcsődébe passzírozzam a gyereket, nem kötelező tömegközlekedéssel járnom...
Aki egy bankot választ nicknévnek, még ha tudatlanságból is... piha

Cpt. Flint 2008.08.27. 15:47:07

virus 2008.08.27. 15:24:42

Valszleg kicsit többet tanultam már, mint te. Tengeren én is voltam, csak a gyerekek nem még. Ha van elég pénzed, minek neked (lefordítom: minek kötözködsz?) kedvezményes bérlet? Főleg, ha nem is akarsz gyereket, mert akadályozna a nagy szabadságodban (lefordítom: tkp. mi közöd a témához?).

pulya 2008.08.27. 15:48:18

Cpt.Flint

Neked vagy nincs gyereked vagy a jómóduakhoz tartozol aki nem vesz tudomást arról ,hogy ebbe az országba élnek emberek szerényebb körülmények között nem feltétlenül segélyből akiknek ezekre a dolgokra nem futja.A többség ilyen azoknak az embereknek jól jön néha egy kis segítség!

Patrik · http://kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 15:54:02

Igyekeztem, hogy a kialakult bölcsi-otthon maradás vitába ne szálljak bele, mert mindkettőnek van előnye meg hátránya is, de hogy a szocializációt valami ördögtől való dolognak tartsák, az nem megy le a torkomon. 100-150 éve egy nagy rakat gyerekre vigyáztak akik otthon maradtak, mert még vagy már nem dolgoztak. A gyerekek idegenekkel (is) össze voltak zárva, és ez segítette hogy ők is olyanok legyenek, mint a többi ember: társas lény.

A miénk még nincs két éves, eddig itthon volt, és imádja a játszóteret, de csak azt, amiben gyerekek is vannak. Szeret másokkal is együtt lenni, játszani velük, figyelni őket, tanulni tőlük (jót-rosszat egyaránt). Nem állítom, hogy otthon nem fejlődik társas lénnyé, csak társaságban kicsit gyorsabban megy a dolog.

Cpt. Flint 2008.08.27. 15:54:13

Patrik · kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 15:16:28
"Cpt. Flint az empáta arra kellene, hogy tényleg el tudd képzelni"
Nem kérdeztem, mire kell az empátia. Pont azt mondtam, hogy itt nem kell. Vitában az empátia nem egy komoly érv.
Nekem nem hiányzik a kedvezményes bérlet és nem is irigylem senkitől. Ti irigylitek a gyeses- gyetes anyáktól. Páran próbáltuk itt elmagyarázni, hogy mi lehet a valószínű indoka/alapja a szelekciónak, erre jött a zúgás. Engem ez már nem nagyon érdekel, de ha már itt vagyok, gondoltam ledorongolok egy-két emberkét a nickemhez híven.
Ilyen kemény ez az élet.

Cpt. Flint 2008.08.27. 15:55:37

Olvassá' vissza. A segítség meg mindenkinek jól jön. Nem akarsz nekem pénzt küldeni?

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 15:56:06

"Kötelező a gyereket odavinni a lakcímváltozatáshoz?"
Csak szopós gyerek esetében nehéz másképp, bár nem lehetetlen. Nem ajánlott... Nálunk ha bármi ilyen van, bevetjük a nagyszülőket
"Kötelező a kismamának mennie? Amúgy van olyan, ahol lehet (biztosítók). És soknál lehet postán is, képzeld. "
Ha az Ő nevén van, igen. A bankom pl. csak személyesen fogadja el. A már említett lakcímváltozásos esetben is ölég sok utánajárás. A névváltozások kicsit könnyebbek, de a kismamának azzal is meg kell szenvednie.

Cpt. Flint 2008.08.27. 15:59:12

Patrik · kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 15:54:02
Abban (ma már) minden nevelési szakember egyetért, hogy a - normális családban levő - gyereknek minden intézménynél jobb otthon 0-3 éves korban. Nézz utána. A bölcsőde nem feltétlenül rossz, de ez már szinte teljesen _intézményfüggő_. És azért ne legyenek túl nagy illúzióink a magyar intézményekről.

Cpt. Flint 2008.08.27. 16:01:47

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 15:56:06
Ügyet intézni szerintem nem a kismamának kell. Emellett kitartok. És nálunk nyista nagyszülő, akire rábízzuk őket.
Meghatalmazásról, lakcímkártya bemutatásáról hallottál-e már? És a bankban? Ha nem, akkor PSZÁF, vagy válts bankot.

Cpt. Flint 2008.08.27. 16:03:36

Akkor a te bankodban mozgásképtelen embernek nem is lehet számlája, mi? Ehhh...

Kalapos-Skodás 2008.08.27. 16:07:08

"(Ha nem lesz a 3 gyerekes család általános mo-n, akkor te is éhen fogsz halni nyugdíjas korodban, akár jellemző az urbánus cilvilizációra a 3 gyerek, akár nem.)"
...és? Ettől még ma ez a helyzet. De a korábbi nagycsaládos és falu-közösséges világ a közeljövőben nem tér vissza, a családok bezárkóznak, egyre kevesebb gyereket vállalnak. Lehet álmodozni nagyobb családokról, a tények nem ezt mutatják. A kis családos gyerekeket pedig inkább kell óvodába küldeni, mint otthon tartani az egészséges testi-lelki fejlődés elősegítése érdekében.

"Ott is azt mondták, hogy a szülő, képzetlensége folytán voltaképpen teljesen alkalmatlan a gyereknevelésre."
Tulajdonképpen a mai helyzet ettől nem is lehet nagyon messze. A gyereknevelésre, a tudatos felkészítésre kevés szülő próbál felkészülni és még kevesebbnek sikerül. Természetesen az állati múltból származó technikák működnek, de a modern társadalomban való részvételhez ez kevés.

Patrik · http://kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 16:07:45

"Ti irigylitek a gyeses- gyetes anyáktól. Páran próbáltuk itt elmagyarázni, hogy mi lehet a valószínű indoka/alapja a szelekciónak, erre jött a zúgás. Engem ez már nem nagyon érdekel, de ha már itt vagyok, gondoltam ledorongolok egy-két emberkét a nickemhez híven.
Ilyen kemény ez az élet."

Én irígylem? :) idézd légyszi, mert az a gyanúm, hogy a csekettest nézted eddig...

Próbáltam rávilágítani, hogy bizony annak is lehet elintéznivalója, ha pici a gyereke. Szerinted nem kell. OK. De azt egy szóval sem mondtam, hogy ha feleségem elmegy dolgozni szeptembertől, akkor GYESesként ne kaphasson ilyen bérletet. Főleg nem irígylem majd tőle az olcsóbb bérletet :)

Cpt. Flint 2008.08.27. 16:16:46

Patrik · kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 16:07:45
Miért, én hol irigylem? Merthogy te is ezt mondtad rólam...
Lehet alkalmi, vagy akár rendszeres elintéznivalója mindenkinek. Nem kedvezményes bérlettel kell megoldani. Szerintem az egész kismamabérlet-ötlet baromság. Pont azért, mert aki dolgozik, annak jobban fussa, esetleg a munkahelye fizetné is a munkábajárást. Aki meg nem dolgozik, az zúgni fog, mint látjuk. Nem ilyen látszatintézkedésekkel kellene foglalkozni.
Legyen már neked is empátiád azok felé, akik nem vesznek igénybe szinte semmilyen kedvezményt? Miért nem a szocpolról beszélünk inkább? Sokkal többeket érint, sokkal nagyobb pénz, és sokkal nagyobb igazságtalanságok vannak benne. Na látod, _azt_ irigylem azoktól, akik igénybe tudták venni. (De nem úgy, hogy akkor vegyék el tőlük is, bár némely esetben...)

Patrik · http://kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 16:19:21

"Abban (ma már) minden nevelési szakember egyetért, hogy a - normális családban levő - gyereknek minden intézménynél jobb otthon 0-3 éves korban."

Abban is egyetért, hogy 2 év felett nagyban a hasznára válik a gyerektársaság. Akkor már semmiképpen sem nevezhető "bölcsibe passzírozásnak", főleg ha a gyerek igényli a társaságot. Az első gyereknél ez a legnehezebb, mert nincs más rajta, meg az anyján kívül, és bár az anyja pótolhatatlan (ebben messzemenően egyetérünk!) a gyerekzsivajt pont nem tudja pótolni. Abban is egyetértünk, hogy aki akar 3 éves koráig maradhasson otthon a gyerekével, mert ez a legjobb egy általános esetben. De ha valaki egy évesen bölcsibe kell adja, mert épp olyanok a körülményei, azt ne ítéljük rögtön el.

Patrik · http://kicsivu.freeblog.hu/ 2008.08.27. 16:21:33

Oké, egyezzünk ki az említett stockholmi példában: aki babakocsival utazik, az tehesse ingyen. Úgyis elég szívás babakocsival a BKV...

Lady User · http://ladyuser.blog.hu 2008.08.27. 16:24:28

Nem arról van szó, hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is", hanem arról, hogyha lehet, a miénk is élje túl.

Szifu
"A GYED-et a minimálbér _kétszeresének_ a 70%-ból számítják, ha annál kevesebbet kerestél (papíron) előző évben."
Szerintem tévedsz, hacsak tavaly óta nem változott a törvény. A kétszersének 70%-ából számítják, akkor, ha nem volt meg a 180 napra a béred, amiből számíthatnák, mert előtte pl. GYESen voltál. De csak akkor, ha a szerződés szerinti béred annyi vagy annál több, mint a m.bér kétszerese. Ha nem éri el a szerződés szerinti béred a minimálbér kétszeresét, akkor a szerződés szerinti béred az alap a 70%-hoz.

pulya 2008.08.27. 16:28:29

Én 9 éve vagyok itthon a fiaimmal (két részletben).4 gyerekem van.Igaz ebbe a hosszú itthon létbe beleszámítandó egy súlyos ma még 70% -ban gyógyíthatalan betegség.4 hónapig a párom volt itthon a fiukkal ennyit töltöttem kórházba.A sok itthon léthez a férjem munkahelye is hozzá járult ami államihely.Egyik nap nappal,másik nap éjszaka és a szabadnap ezt 12 órában.Ha szabad volt a szabadnapja mert sokszor nem.Nem kaptam ezalatt a családin és a gyes,gyet-en kivül semmit.Ez már csak januárig jár és megyek dolgozni már a helyem is meg van.A nagyfiam 13 ,a második 12,a harmadik 10 a negyedik 8 éves.Jártak óviba mind.De az,hogy én itthon voltam velük meglátszik rajtuk .Nem jó gyerekek csibészek mert fiuk.A kötelességüket tudják ,jól tanulnak itthon pedig segítenek.Azt mondom ,hogy igenis látszik kivel vannak ott a szülők a kezdetektől fogva és kivel nincsenek.Erre a korra beléjük lehet nevelni az alapokat és én úgy tudok dolgozni menni,hogy tudom mit várhatok tőlük.Hozzá teszem én nem akartam ilyen hosszú ideig itthon maradni de szükséges volt.Mikor kicsik voltak én is mentem velük intézkedni,de például kirándulni is vagy csak a nagyszülökhőz ,teljes árú bérlettel ami nem olcsó dolog.Ezért is jó dolog hogy most van lismama bérlet.Azok a kismamák akik most otthon vannak előtte dolgoztak adót fizettek,tehát nem értem,hogy miért szúrja valaki szemét az ,hogy gyest,gyetet kapnak vagy bérlet kedvezményt.Az is igaz ,hogy vannak olyanok is akik életükbe nem dolgoztak még is mindent megkapnak.aláírom de úgy gondolom,hogy a többség nem ilyen ezért ezt ne sajnáljuk tőlük.

Isti 2008.08.27. 16:45:43

Pulya: gratulálok a fiaidhoz! :-)

virus 2008.08.27. 17:08:14

Cpt.Flin!

Elmesélek vmit,azt miért nem mondod meg mkinek ki vagy valójában?Drága Heves megyei barátom :)

virus 2008.08.27. 17:18:08

Cpt.Flin!

Tény az, hogy semmi közöm hozzá a bérlethez,de neked se nagyon.

Ugyanis elárulom itt mkinek, hogy drága Flint kapitányunk erdőmérnöki végzettséggel rendelkezik.

Csalódtam benned diplomás létedre.

virus 2008.08.27. 17:21:27

De szerintem befejezzük itt a témát.
Köszönöm a vitát!

Azt, hogy pedig honnan tudom maradjon az én dolgom.

Cpt. Flint 2008.08.27. 19:07:46

virus 2008.08.27. 17:21:27
Nem volt nagy kunszt "kinyomozni", mivel nem csinálok titkot belőle és nem váltogatom a felhasználónevemet kétnaponta. Ugyanis nem vagyok paranoiás, és ha kérdi valaki (és a témához tartozik), akkor elárulok magamról egyet-mást. Szomszéd blogokon is pl. Úgyhogy egyszerű guglizással szinte mindent megtudhatsz, ha már ez a - meglehetősen ízléstelen - hobbid. Sőt, itt is elmondtam az elején pl., hogy három gyerekem van. (Azt, hogy mi a munkám, azt nem, mivel a téma szempontjából irreleváns.) Úgyhogy ennyivel azért mégis több közöm van a témához, mint neked, aki sejteni engedte, hogy szabad és független, gyermeket egyelőre nem tervező p.
És én jobban jártam, látod, mert én nem csalódtam benned.

Pearly 2008.08.27. 19:26:56

Én sem szándékoztam beszállni a bölcsi-otthon vitába, mert erről a kérdésről millió fórumon millió bőrt lehúztak, de azért a 100-150 évvel ezelőtti életforma kardos védelmezőinek a szíves figyelmét felhívnám arra a szerény tényre, hogy az úgynevezett "védett gyerekkor", amiben a mostani szerencsés generációk élnek, abban az időben nemigen létezett. Vagyis a gyerek, amint járni tudott, munkaerőnek számított, etette a csirkéket, szedte a gazt, a kalászt, őrizte a libát, satöbbi. Emellett a szülők (elsősorban a nők, vagy idősebb nők) a ház körül, és a házban töltötték a napjuk túlnyomó részét, hiszen nem jártak időnként messzi kilométerekre gyárba, irodába, stb. Namármost, lehet vitatkozni, hogy a dolgozó gyerek, vagy a bölcsibe adott gyerek érzi-e jobban magát, de a mai társadalmi berendezkedés mellett egy száz éves, tökéletesen eltérő világban megfelelő rendszerrel példálózni nem csak hamis, hanem rendkívül átgondolatlan, majdhogynem ostoba dolog.

Mellesleg megjegyezném, hogy minden, minden, MINDEN esetben a gyerek-gondozó-társak-szülők együttes viszonya dönti el, hogy az adott gyereknek az adott intézményben, az adott gondozókkal jó-e vagy nem. Nem lehet ex catedra kijelenteni, hogy mi a helyes, és főleg nem illik másokat el- és megítélni az alapján, ahogy ezt a kérdést kezelik. Már írtam, de megismétlem, hogy személyes tapasztalatom is van a kérdésben, lányommal otthon voltam három évig, fiam egy éves kora óta bölcsis (most lesz kettő). Mindkét gyerek jól szocializálódott, jól (bizonyos vonatkozásokban átalgon felül) fejlődött, kiegyensúlyozott, eleven és vidám. Nem bántam meg sem azt, hogy három évig otthon voltam, sem azt, hogy a fiam bölcsis. A két gyerekkel kialakítot kapcsolatom egyáltalán nem különbözik, nem szeretem egyiket sem jobban a másiknál, csak egy kicsit én is kiegyensúlyozottabb (ergó türelmesebb és nyugodtabb) vagyok attól, hogy önbecsülést és jó közérzetet nyújtó munkát végzek.
Zárásként csak annyit, hogy nem attól lesz valaki jó vagy rossz anya, hogy otthon marad-e a gyerekkel, vagy nem, hanem attól, hogy alkalmas-e a feladatra pszichikailag és megkapja-e a környezetétől azt a támogatást, amire szüksége van.
És mégegyszer: tudom, nehéz, de próbáljuk meg nem elítélni egymás életdöntéseit ismeretlenül. Higyjük el, hogy az esetek többségében ők tudják jobban.

anci 2008.08.27. 20:19:16

Ha egy héten egyszer el akarok menni a nagyszüleihez a gyerekkel, hogy lássák az unokát, akihez nem tudnak eljönni, az egy útra 6db BKV jegy. A másik nagyszülőkhöz még 4. Ez azt jelenti, hogy ha rendes vagyok, és nem bliccelek, akkor hetente elfogyasztok egy gyűjtőjegyet. Erre sajna nem mindig futja, főleg, hogy ezen kívül is kell néha közlekednem, muszájból. Nem a saját szórakoztatásomra, nem dolgozni, nem hagyom magára a gyereket, stb., tehát megteszem, amire a GYED kötelez, de mégis. Miért ne járna egy kedvezményes bérlet? Ha egy gyereknek vagy egy nyugdíjasnak jár, akiknek megelőlegezzük, hogy majd dolgozni fognak, ileltve utólag elismerjük életük munkáját, akkor nekem is jár, aki eddig dolgoztam és ha a gyerekek oviba, suliba fognak járni, akkor megint fogok.

Isti 2008.08.27. 21:27:00

Anci: csak azért, mert ha gyedet kapsz, akkor nem jár, csak akkor, ha gyest. (pl. ez benne a vérlázító.)

Lady User · http://ladyuser.blog.hu 2008.08.27. 21:31:35

Köszönöm, Anci. Különben alapvetően azt nem értettem én sem, és azért írtam a bejegyzést, hogy miért záródott ki a körből az, aki úgy kap juttatást, hogy előtte dolgozott is, ugyanakkor kötelezve van, hogy nem folytathat kereső tevékenységet. Mert ugye GYED mellett nem lehet jövedelmed, leszámítva a szerzői jogdíjat.
Ezzel szemben előállhat olyan helyzet, mert a szabályozás lehetővé teszi, hogy teljes munkaidőben foglalkoztatnak valakit, GYES-t is kap és bérletet is. Félreértés ne essék, nem tőle szeretném elvitatni a dolgot.

*-*-*
Minden kedves hozzászólónak köszönöm a véleményét. A mamáknak-papáknak gratulálok és sok erőt kívánok!

*-*-*
Pearly
Tényleg szülő-gyerek-gondozónő függő, hogy mi lesz a végeredmény. A nagyobb négyévesen ment óvodába. A középső kétévesen bölcsibe kellett menjen. (Ja, van hörcsögünk is, és köszöni, ő is jól van.) Nem látok rajtuk nagy különbséget. Igaz, hogy nagyon sokat beszélgetek velük, sok a közös játék, segítenek is.

Ami talán félrecsúszik néha: a gyermeknevelésre társadalmilag fordított összeg: befektetés, ami valóban akkor térül meg a társadalom számára, ha a felnövekvők majd dolgozni kezdenek. De ez messze vezet a bérletkérdéstől, és rengeteg blogon, fórumon kivesézték már.

anci 2008.08.27. 22:12:25

Isti, pont ezt mondom, nekem miért ne járna a kedvezményes bérlet? Merthogy nem jár, ezt felfogtam, és nem vagyok oda. Örültem neki előzetesen, amikor még azt hittem, én is kismama/kisgyerekes vagyok a 8 hónapos fiammal, és ezentúl lelkiismeretfurdalás nélkül közlekedhetek. 8ezrem nincs erre egy hónapban, jelenleg is csak annyit költök jegyre, ami kb egy kedvezményes bérlet ára lenne. Nem olvastam el minden előzetes kommentet, azokra válaszoltam ezt, akik abból indulnak ki, ha GYEDen vagyok otthon a gyerekkel, akkor mi a fenének császkálnék a városban? ÉS ha már be vagyok sózva, akkor miért nem fizetném meg ahelyett is, aki sportból bliccel? Hát azoknak üzenem, hogy ha mindenki, aki igénybe veszi a tömegközlekedést, csak egy tanulóbérlet árát fizetné ki minden hónapban, akkor nem lenne akkora nagy kakiban a békávé. Tudom, most a vizet prédikálás esete forog fenn, de ez van. Majd ha a második gyerek kétéves kora után GYESen leszek, és még mindig lesz ez a bérlet, akkor majd veszek is.