ÚJ!!! a Lady Useren

Keresgélő

.htaccess (1) 7 titok (1) adatbiztonság (2) adatmentés (1) ada lovelance (1) adsl (1) adware (1) akarat (1) angol (1) ask (1) augusztus 20 (1) bank (1) biztonság (1) biztonsági szoftver (1) blog (2) blogday (1) blogger (1) blogkereső (1) cd (1) cd lejátszó (1) cél (1) customize (1) design (1) direct to desktop (2) dizájn (1) esélyegyenlőség (1) e mail (1) fájlkezelés (1) fórumkereső (1) gazdagság (1) gerillamarketing (1) gmail (2) google (8) guru (1) gyed (1) gyes (1) gyes mellett (1) hálózat (2) használt (1) ház (1) házassági problémák (1) háztartásgazdaság (2) hírlevél (1) ikea (1) ingyen (1) ingyenes e mail (1) ingyenes szoftver (6) jobb minőség (1) karácsony (1) katasztrófa (2) kávé (1) kémprogram (1) képkereső (1) képminőség javítása (1) keresés (2) kereső (4) keresőoptimalizálás (1) kismamabérlet (1) környezetszennyezés (1) környezetvédelem (1) legó (1) lehallgatás (2) levelezés (1) live (1) marketing (6) mém (1) minőségjavítás (1) mobil (1) mp3 (1) ms word (1) naptár készítő (1) naptár program (1) oktató videó (1) öngól (1) online naptár (1) online vásárlás (2) önmegvalósítás (1) operációs rendszer (2) ördög (1) pc (3) pénz (1) problémamegoldás (13) programozó (1) router (1) rss (2) sablon (1) seo (1) skype (2) spam (3) számítógépes játék (1) személyiségfejlesztés (2) szinonímaszótár (1) szmog (1) szoftverhasználat (2) szótárprogram (1) szövegfordítás (1) szöveggondozás (1) születésnap (1) telefon (1) teljes munkaidőben (1) teszt (1) tréning (1) trójai (1) trükk (2) tudatos élet (3) újrahasznosítás (1) új tárhely (1) ünnep (2) vállalkozó (1) veszélyek (5) vicces (5) videó (4) videókereső (1) videómegosztó (4) videótelefon (1) videó beágyazása (3) webfordítás (1) weblap fordítás (1) weboldal fordítás (1) weboldal készítés (2) windows xp (1) yahoo (2) youtube (4)

Blogfolytatás

http://blog.ladyuser.eu

Lady User

"A processzorok füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább." (Ismeretlen)

PC Fórum hírek

Támogatás

Join My Community at MyBloglog!

Kereső kerestetik - hatékony keresés a weben

2008.07.15. 13:58 | HGyöngyi | 4 komment

Címkék: google kereső yahoo live blogkereső fórumkereső ask képkereső videókereső

Miért keresünk a weben?

Google logo

 

Mert egy problémánkat szeretnénk megoldani, és ehhez információra van szükségünk. Arra, hogy hol kapható meg egy könyv vagy ki írta, hogy milyen lesz a másnapi időjárás, mit jelent a PDA, hol a legolcsóbb a hűtőszekrény és még sorolhatnám. Különféle típusú információt kereshetsz: szöveget, zenét, képet, videót, számítógépes programot, fájlokat, intézményi kiadásút vagy közösségi, hasznos tudást. Azt, hogy milyen eszközzel érdemes keresned, az határozza meg, hogy ezek közül melyik fajtát keresed.

Milyen keresők léteznek a weben?...

 

 


A folytatást elolvashatod abban a letölthető, ingyenes tanulmányban, amelyhez csak regisztrálnod kell itt a blogon.

 


Update (2008.08.11.)

Azóta már megjelent a Hatékony keresés második része is. Ha most feliratkozol, ár azt kapod kézhez. De benne van a link, hol töltheted le az első kötetet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ladyuser.blog.hu/api/trackback/id/tr66569188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proaktiv · http://proaktiv.blog.hu/ 2008.07.15. 20:00:29

Regisztraltam, elolvastam!

Profi, osszeszedett, atfogo, jol tematizalt... sorolhatnam a pozitivumokat.
Csupan azt hianyolom, hogy nem talaltam egyetlen otletet sem a kereses hatkonyabba tetelere, pl operatorok ( karakter parancsok pl. aposztrofok, + -...), strigparancsok (pl: intitle: csak a cimben, inurl: csak a URL/ben keres...

Proaktiv

ui.: vagy epp ezekrol szol a folytatas?

HGyöngyi · http://blog.ladyuser.eu 2008.07.15. 21:41:04

Igen, ezek és pár érdekesség lesz a második részben összeszedve segédletként.

A keresési hatékonyságunkat az mutatja, mennyire relevánsak a találataink. Azt tapasztaltam, hogy sokaknak nincs tudomásuk arról, milyen eszközök is állnak rendelkezésre a Netről/Netből való információnyeréshez. Először a megfelelő eszközt kell megtalálni, utána pedig ki kell tapasztalni, hogy miként használható az eredményesebben. Ezért épül így egymásra a két rész.

Proaktiv · http://proaktiv.blog.hu 2008.07.16. 10:47:02

OK!

"megfelelő eszközt kell megtalálni"

Az a helyzet, hogy a bemutatott keresők egyenként is megérnének egy hasonló terjedelmű könyvet! ;)


"Azt tapasztaltam, hogy sokaknak nincs tudomásuk arról, milyen eszközök is állnak rendelkezésre a Netről/Netből való információnyeréshez."

Nagyon egyetértek, viszont ennek a tömegnek már az is magas, amiket te írtál, és távolról sem régió, vagy képzettség függő, természetesen ez utóbbi nem teljesen lényegtelen!

Proaktiv

HGyöngyi · http://blog.ladyuser.eu 2008.07.16. 12:30:28

"Az a helyzet, hogy a bemutatott keresők egyenként is megérnének egy hasonló terjedelmű könyvet! ;)"
- - Ezek szerint nem maradok elfoglaltság nélkül :) Éreztem én is, de csak apránként lehet megvalósítani. Az is kérdés, hogy hogyan juttatom el a segítséget azokhoz, akiknek valóban erre van szükségük, hogy miként jutnak el a blogomhoz.

"ennek a tömegnek már az is magas, amiket te írtál"
- - Tudom, sajnos. Ezt a bevezető tanulmányt nem szerettem volna tovább egyszerűsíteni, mert nagyon terjedelmes lett volna. De a követkető rész, esetleg részek - ha igény lesz rá -, már sokkal kevésbé lesz "szakmai". A számítástechnikáról is lehet egyszerűen, érthetően beszélni. Előttem a példa Eöveges professzor, aki úgy tanította a fizikát, hogy a legegyszerűbb elme is be tudta fogadni.

'92 óta dolgozom számítógéppel. Ezalatt nagy változásokon esett át a terület. Az általam "felhomályosító" tevékenységéért nagyra becsült Vidi Rita épp most készül megjelentetni egy felhasználói tudatosságot támogató könyvet. (Ki is tettem a blogomra a bloglinkjét, külön boxban, hogy biztosan odatévedjenek az érintettek.) Ennek a könyvnek a végső szerkesztői simításaiba besegítettem. Akkor szembesültünk azzal, hogy "aki nem tud semmit, az valóban nem tud semmit". Pl. Rita nagyon egyszerű szavakkal leírta a kezdő felhasználónak, hogy mit is csináljon, a CTRL+C és CTRL+V-t valamint az "Ablak" kezelést gyakoroltatta. Mmajd kérte, a tanuló nyisson meg egy programot, csukja be. Rá kellett jöjjünk, hogy lesz, aki azt sem tudja, mi az, hogy MS Word és Excel, hogy kap egy vadiúj gépet, amin semmi sincs még, csak op. rendszer, nem tud programot telepíteni, mert még nem tanulta meg... No ekkor találtuk ki a Jegyzettömbbel való gyakorlatozást. No, ebbe a "semmit nem tudásba" nehéz visszahelyezni a nézőpontunk. De segíteni valóban csak így lehet.

Rita könyve ilyen, és igyekszem majd hasonló szemléletű segédleteket írni.

Autót nem vezethetünk jogosítvány nélkül, számítógépet használni bárki elkezdhet. Az, hogy másra-magunkra milyen veszélyeket zúdítunk, senki nem felügyeli, nincs kötelező vizsga a gépvásárlásnál. És pont ezért kell segíteni a kezdőket, a bátortalanokat, mert ez közös ügy. Valaki esetleges tudatlansága rám is, a gépemre is veszélyt hozhat. Közös érdekünk az ismeretterjesztés.

Szép napot!
Gyöngyi
süti beállítások módosítása